Cura za ženit’

Uvijek si bila fina, mirna, poštena. Slušala si sve što ti roditelji kažu, jer oni znaju najbolje. Nisi ostajala do kasno vani, jer su ti roditelji rekli da fine cure to ne rade. Pomagala si mami po kući, kuhala ručak. Brinula se o svim ukućanima. Učila si i školovala se i bila uzoran student. Svaki pokret ti je odmjeren, svaka riječ ti je na mjestu. Ne psuješ, ne piješ, ne nosiš kratko. A onda se počelo dešavati ono zbog čega bi sve to željela da prestaneš biti. Pošto ništa ne radiš površno i pošto si naivna, tako ni u veze ne ulaziš površno i djelimično. Pa si dozvoliš da se svaki put zaljubiš i želiš da to traje. Ali te uvijek sustigne ono ali. Kaže ti da mu je stalo, da mu je lijepo s tobom, ali… Iza ovog ali dolazi serija generičkih objašnjenja, a do sad si ih čula sve. Znaš li šta ustvari ono znači?

Ti si cura za ženit’, ali nisam ja spreman za toga. On se mora iživiti, proći kroz pola grada, popiti pola kafane svaki vikend, plesati sa svakom curom u klubu, flertovati sa svakom curom koja mu se osmjehne. A kad mu to sve dosadi, kad pomisli “Eh, prošao sam svoje”, tada ti dolaziš na red. Fina, poštena i neiskvarena. Onakva kakvu ženiš.

A ti si već toliko puta ostala sa slomljenim srcem. Ubijedila si sebe da nisi dovoljna. Pa prestaneš i u šta da vjeruješ. I ljubav ti postane isprazna riječ. Ne mogu ti obećati da ćeš biti sretna. Ti si previše dobra i savršena za ovaj prljavi svijet u kojem vladaju dupli standardi.

Ako si cura za ženit’, budi to zbog sebe. Zato što se ti osjećaš dobro tako. Nipošto nemoj zbog drugih. Idući put kad dobiješ to ali, skupi svu snagu koju imaš i nauči ga lekciju. Očitaj mu bukvicu. Ne zbog sebe, već zbog iduće koja će doći. Da i ona ne dobije to ali.

(Tekst nije autobiografski, već objedinjuje iskustva i razmišljanja raznih ljudi sa kojim sam se imala priliku susresti.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s